Siger titler som "Film", "Globryllup" og "En stol for lidt" dig noget? Ja, så kender du nok Helle Helle. Måske husker du en svag forvirring, når du stadig prøver at forstå, hvorfor kvinden i "En stol for lidt" tramper hårdt i gulvet, skærer brødet voldsomt og til sidst forlader lejligheden og kæresten? Jamen, så skal du læse videre her, for måske får du en forklaring.
Det hverdagsagtige bliver det ekstraordinære
Helle Helle (f. 1965) er en meget betydningsfuld dansk forfatter i nyere tid. Hendes værker er kendt for deres minimalistiske stil med fokus på det tilsyneladende stille liv og med en evne til at skildre de 'små' øjeblikke, der udgør et liv. Helle Helles forfatterskab lagde fra land i 90'erne med en skrivestil, der dyrkede en fortælleteknik karakteriseret af en observerende fortællestemme, der i et enkelt sprog ikke gav mange detaljer væk. Lad os her dykke ned i hendes forfatterskab og se nærmere på, hvad der gør hendes værker så særlige.
Hverdagen som litterært stof
Helle Helle er en mester i at finde det bemærkelsesværdige i det almindelige (og lidt kedelige). Hun beskriver nøje udvalgte hverdagssituationer, personernes handlinger, samtaler og tanker med præcision, så det føles, som om vi selv er en del af fortællingen. Hun zoomer ind på de små glimt af handlinger og eksistens, der ofte bliver overset i en travl hverdag. Disse glimt og lorte nedslag kan karakteriseres som en form for 'snapshot'-litteratur, hvor blænden (som på et kamera) åbner for så at lukkes kort derefter. Læserne får dermed et glimt af et realistisk livsbillede, og billedet forsvinder hurtigt fra nethinden og efterlader læserne med et indtryk, der over tid skal efterarbejdes i hukommelsen, og via refleksioner får vi om muligt glimtet til at give mening.
Kvinder og hverdagslivet
Et centralt tema i Helle Helles forfatterskab er kvindens hverdag. Hun skildrer kvinder i forskellige aldre og livssituationer, og hun er ikke bange for at vise både styrker og svagheder. Helle Helle er optaget af, hvordan kvinder oplever verden, og hvordan de forholder sig til de sociale og kulturelle normer, der omgiver dem. Ofte fremstår personerne uden retning i livet, men med en trang til at være og måske endda udforske det, de ikke forstår.
Eksempel: I romanen de fra 2018 følger vi en ung kvinde, der står over for at starte i 1. G på gymnasiet. Der sker mange forandringer i hendes ungdomsliv med nye venner, ny skole, fester osv. På samme tid sker der også alvorlige forandringer i den unge kvindes hjemmeliv, idet hendes mor (der er kun mor og datter i hjemmet) bliver syg af kræft og erklæres terminal. Det hele er utroligt overvældende, når vores hovedperson skal tackle disse livsforandrende kriser. Fortællerstemmen er som altid afmålt og tilbageholdt, og det myldrer med 'tomme pladser', som læserne selv skal fylde ud i forståelsen af romanens syn på liv og død, på stille menneskeliv i provinsen, på at være der for hinanden og på at skulle vokse op og tage ansvar for hurtigt, når katastrofen rammer.
Stil og form - sproglig og indholdsmæssig reduktion
Helle Helles stil er karakteriseret ved korte helsætninger, brug af et reduceret antal ordklasser (verber og substantiver dominerer, adjektiver bliver der derimod sparet på - adjektiv-ellipse) og en lineær fremstilling. Hun undgår lange, farvede beskrivelser og fokuserer i stedet på det, der sker i nuet. Denne minimalistiske stil giver hendes prosa en særlig intensitet og et nærvær. Det betyder også, at læserne kan få et lidt nøgent og skrællet indtryk af fortællingerne, der ofte efterlader flere spørgsmål, end de besvarer.
Mange læsere får indtrykket af, at Helle Helles tekster ikke vil åbner sig for dem, og at det kræver skærpede analysefærdigheder at lukke teksterne op. Denne form for afmålt fortællerstil og forsimplede sprog er typisk for minimalismen, og 'reduktionen' er et karakteristisk æstetisk greb.
Helle Helle i litterær kontekst
Helle Helle bliver ofte sammenlignet med andre forfattere, der skriver om hverdagslivet som fx Jan Sonnergaard, Simon Fruerlund, Suzanne Brøgger, Vita Andersen, Tove Ditlevsen, Anders Bodelsen, Christian Kampman, Leif Panduro. Hun har også været en inspiration for en ny generation af danske forfattere, der er optaget af at skildre det moderne liv gennem realistisk-observerende briller.
Eksistenserne, der beskrives i Helle Helles univers, kan forekomme nærmest ligegyldige og ikke værd at give fokus i litteraturen, men når læserne kigger nærmere efter, vil de opdage, at der ligger utroligt mange lag mellem linjerne.
Mange er stødt på Helle Helles forfatterskab i de store klasser i folkeskolen og i gymnasieårenes danskundervisning. Hun kan dele vandene med sine nedslag i de levede liv, og mange har kastet armene opgivende op i luften og håndklædet i ringen, når dansklærere gennem årene har bedt om en analyse og fortolkning af en Helle Helle-novelle.
Hvor skal man starte?
Hvis du er ny ift. Helle Helles forfatterskab, kan det være en god idé at starte med en af hendes romaner. Rødby-Puttgarden (2005) er en god introduktion til hendes univers, og Dette burde skrives i nutid fra 2011 er en mere kompleks og dybdegående roman, der kan føre læserne videre ind i forfatterskabet. Helle Helles noveller med deres genkendelige liv, hvor kriser, uforståelige drejninger, reaktioner og valg forekommer i rigt mål, er kendt af mange danskere og er anbefalingsværdige steder at starte sin undersøgelse af Helle Helles ståsteder i litteraturen.
Andre værker af Helle Helle
Rester (1996)
Biler og dyr (2000)
Rødby-Puttgarden (2005)
Ned til hundene (2008)
Dette burde skrives i nutid (2011)
de (2018)
Hafnia fortæller (2023)
Opgaver til videre arbejde
- Læs et uddrag af en af Helle Helles romaner eller novelle højt. Hvordan er sproget? Hvad undrer du dig over?
- Find eksempler på, hvordan Helle Helle skildrer hverdagslivet. Hvad får du at vide - hvad får du ikke at vide?
- Sammenlign en af Helle Helles romaner med en film eller en anden bog. Hvad er forskellene og lighederne?
- Diskuter, hvorfor Helle Helles bøger er så populære. Er temaerne og persongalleriet genkendelige? Hvilke problemstillinger kan du udpege?
- Skriv en kort analyse af en af Helle Helles noveller. Fokuser på fortællerforholdene, sproget og personernes handlinger. Undersøg nøje, hvad budskabet er.
Helle Helle arbejder med livet store spørgsmål
Helle Helle er en betydningsfuld dansk forfatter i vores tid. Hendes evne til at skildre det hverdagsagtige på en nøje afmålt og samtidig skarpt observerende måde har gjort hende til en af de mest læste danske forfattere. Tilsyneladende virker hendes fortællinger ufarlige og genkendelige, men der ligger hele tiden noget ufortalt under overfladen, som læseren selv skal grave frem for at kunne forstå, hvad der i virkeligheden er på spil. Ved at læse Helle Helles romaner og noveller kan vi få et indblik i vores egne livsvilkår og i de centrale problemstillinger, der gør sig gældende for moderne mennesker.
Helle Helles forfatterskab kan fremstå udramatisk, når historierne gengives stilfærdigt og neddæmpet, men på samme tid arbejder hun med store temaer som fx ensomhed, fremmedgjorthed, at finde sig selv og sin plads, brud, livsbaner, uvished, død, mødet med andre mennesker - og i disse alvorlige, eksistentielle problemstillinger ligger Helle Helles fortæller afventende og tilbageholdt for på den vis at inddrage læserne, der må lægge sig i selen for at forstå, hvad teksterne reelt vil fortælle.
Og for at vende tilbage til kvinden i "En stol for lidt", så skrider hun, inden gæsterne kommer nytårsaften, fordi kæresten er hende utro. Sådan!
Opgaveakademiet kan hjælpe dig
Kontakt os, når du skal arbejde med Helle Helle og hendes forfatterskab eller skrive en opgave om hendes noveller og romaner. Vi er erfarne læsere af Helle Helle og har den helt rigtige litterære dåseåbner, når det handler om at åbne Helle Helles tekster.