Adda Ravnkilde (1862-1883) var en dansk forfatter, som desværre døde meget ung – kun 21 år gammel – da hun tog sit eget liv. På trods af sit korte liv nåede hun at efterlade sig et stærkt litterært eftermæle og regnes i dag som en af de tidlige kvindelige stemmer i dansk litteratur.
Adda Ravnkilde kæmpede mod snævre kønsroller
Hun skrev i en tid, hvor kvinderollen var under stor debat, og hendes værker afspejler hendes egne frustrationer og længsler som kvinde med kunstneriske ambitioner i et samfund med snævre kønsroller og rigeligt af plads til mandlige kunstnere.
En Pyrrhussejr (1880)
En pyrrhussejr er en sejr, der er så dyrt købt, at den næsten føles som et nederlag. Udtrykket stammer fra kong Pyrrhus af Epirus, som i oldtiden vandt et slag mod romerne, men med så store tab, at sejren var meningsløs. Og det er netop dette tema, som Adda Ravnkilde arbejder med i sin tekst fra 1880. Hun ofrer sig, så andre kvinder med tiden kan blive frie.
En Pyrrhussejr handler om søstrene Elisabeth og Astrid, der begge oplever skuffende ægteskaber. Elisabeth gifter sig med professor Bang, som fremstår faderlig og omsorgsfuld, men i virkeligheden kvæler han hendes drømme om at skrive og engagere sig i samfundet. Astrid gifter sig med en charmerende, men uduelig mand, som svigter hende. Begge har trukket en nitte i ægteskabet.
For Elisabeth kommer erkendelsen af, at Bangs faderlige omsorg i virkeligheden har dækket over ren manipulation. Denne indsigt gør hende i stand til at løsrive sig – ikke ved at bryde ud af ægteskabet, for som kvinde i denne periode har hun ingen reel mulighed for at forlade ham, men ved at møde ham med et nyt, fast blik, der afslører hendes klare erkendelse af magtspillet mellem dem.
Romanen ender med, at både Elisabeth og Astrid må resignere og blive på deres respektive “kvindepladser”. Alligevel bærer fortællingen på en tro på, at kvindekampen med tiden vil bære frugt – de er forløbere i fremskridtets tjeneste.

Hvorfor skal vi læse Adda Ravnkilde i dag?
Adda Ravnkilde skildrede kvindens indre konflikter og kampe mod samfundets strenge normer. Hendes værker tilbyder en kritik af patriarkalske strukturer og belyser den psykologiske og følelsesmæssige belastning, kvinder i 1800-tallet stod overfor. Selvom hendes liv var kort, har hun efterladt sig en litterær arv, som stadig har relevans i dag, især i diskussionen om køn og magt.
Skal du skrive en opgave om Adda Ravnkilde?
Opgaveakademiet er klar med vejledning og skrivehjælp. Kontakt os her.