Kærlighed, tab og Afrika: centrale temaer i Karen Blixens forfatterskab
Karen Blixen (1885-1962), født Karen Dinesen, er en af Danmarks mest berømte forfattere. Hendes debutroman Seven Gothic Tales (Syv fantastiske fortællinger) blev udgivet i USA i 1934 under pseudonymet Isak Dinesen, bogen udkom i Danmark i 1935 i hendes egen oversættelse og under eget navn. Danske forlag var ikke særligt interesserede i at udgive romanen, da de mente, at det var en form for underlødig litteratur, som de kaldte 'guvernantelitteratur'. Men Tom Kristensen gav Karen Blixens Syv fantastiske fortællinger en rigtig god anmeldelse, og så var det, som om vinden vendte. Selv i dag deler Karen Blixen vandene, så der er læsere, der elsker hende højt, og læsere der har svært ved at greje hende.
Karen Blixen har fascineret læsere i generationer. Men hvorfor er hendes historier stadig relevante?
Et liv fyldt af eventyr
Blixens liv var i sig selv et stykke fiktion. Hun tilbragte mange år i Afrika, hvor hun drev en kaffefarm med sin svenske mand Bror Blixen (den store klaphat, som smittede hende med syfilis). Kenya i Østafrika blev en stor inspirationskilde for Karen Blixens forfatterskab, og det fantasifulde og det skæbneudformede gennemsyrer mange af hendes værker. Blixens oplevelser med kærlighed, det uforudsigelige, tab og naturens kræfter har præget hendes fortællinger (hun nægtede nemlig, at hendes fortællinger var noget så jordnært som 'noveller'). Årene i Østafrika betød også, at hun var meget optaget af, at livet blev udformet af skæbnen, og livserfaringen gav hende den opfattelse, at man som menneske måtte acceptere de eksisterende livsvilkår; amor fati (kærlighed til skæbnen) var hendes valgsprog - først brugt af F. Nietzsche og senere kendt i forbindelse med Karen Blixen.
Kærlighedens mange ansigter
Kærligheden er et gennemgående tema i Blixens forfatterskab. Det er ikke kun den romantiske kærlighed, hun beskriver, men også kærligheden til livet, til naturen og til andre mennesker. I sit privatliv gik det lidt trægere med kærlighedslivet; ægteskabslivet var ikke en dans på roser, og da hun endelig forelskede sig i den engelske flyver og eventyrer Denys Finch Hatton, endte det også brat, da han slog sig selv ihjel i et ulykkeligt flystyrt i 1931 - så Blixens eget kærlighedsliv var præget af tab, traumer og tårer.
Tab og forandring
Tab er et andet centralt tema i Blixens forfatterskab. Hun skriver om tab af kære, tab af drømme og tab af uskyld. I Babettes gæstebud (1952) udforsker hun temaet om forandring og tab, og det at takke nej til livets muligheder og vende oplagte friere ryggen, da præstedøtrene Martine og Philippa vælger et stille, nøjsomt liv i præstehjemmet i stedet for den stormende kærlighed, der kan tage dem langt væk fra det isolerede hjem i Norge. Historien får et skæbnepræg, da den franske stjernekok Babette hovedkulds ankommer til Norge direkte fra den franske revolution i 1871 (Pariserkommunen) for at søge ly. Babette skaber et fortryllet univers med sit uforlignelige gæstebud, der skaber nye livssyn og en form overstadig livsglæde i den stærkt troende menighed, der normalt lever af øllebrød og tørfisk. Babettes menu bliver ofte genskabt for pengestærke aficionados (havskildpadden, som skaber stor furore i kortromanen, er selvfølgelig forbudt at servere i dag).

Hvorfor læse Blixen i dag?
Blixens værker er tidløse, fordi de handler om grundlæggende og eviggyldige, menneskelige erfaringer: kærlighed, tab, længsel, skuffelse, accept og håb. Hendes sprog er smukt og poetisk (mange læsere finder hende dog vanskelig at læse), og hendes fortællinger er fyldt med kulturelle og religiøse symboler og analogier. Karen Blixen er kendt for sin brug af sproglig pastiche, da hun havde hang til at benytte sig af ældre stavemåder, ordvalg og sprogtone, som gav hendes tekster en unik æstetik. Ved at læse Blixen i dag får vi et indblik i en anden tid, som kan hensætte os til et andet sted, hvor vi lærer om eksistens - både vores egen og andres.
Vi kan kun opfordre til, at man giver Karen Blixen en chance og læser hendes værker, selvom hun for mange moderne læsere kan fremstå en anelse utilgængelig og uforståelig. Karen Blixen giver nemlig et fantastisk indblik i, hvor forgængeligt, smukt og ukontrollabelt livet egentlig er - og vi er heldige, at vi er her.
Hvor skal man starte?
Hvis du er Karen Blixen-nybegynder, kan det være en god idé at starte med for eksempel fortællingen "Drømmerne" fra Syv fantastiske fortællinger (1935) eller "Den unge mand med nelliken" fra Vinter-eventyr (1942) . Hvis du vælger en mere biografisk tilgang, kan du læse Den afrikanske farm (1937) for at finde ud af, hvad Karen Blixen oplevede i sine år som kaffefarmer.
Et godt råd fra Opgaveakademiet er at besøger Rundstedlund i Nordsjælland for at se nærmere på de smukke omgivelser, parken, Blixens gravsten, de ikoniske stuer og de skiftende udstillinger Du vil blive betaget af Blixens univers.
Opgaveakademiet er eksperter i Karen Blixen og hendes forfatterskab, så skal du have hjælp, inspiration, vejledning, støtte m.m. i arbejdet med Karen Blixen, så kontakt os.