Hvad pokker sker der med robotter?
Robotterne kommer!
Opgaveakademiet prøver (lidt modvilligt) at følge med tiden,og vi sidder nu klar til, at miraklet sker, og med mirakel mener vi, at mennesker på kloden aldrig nogensinde mere skal skrive deres egne kærestebreve, opskrifter, årsrapporter, opgaver, testamenter m.m. – og hvor bliver det da helt vidunderligt afslappende med et skrivefrit liv uden skrivebekymringer, eksamensskrivning, skriveblokering og alt muligt andet fra den onde pose.
Det betyder jo i sidste ende, at Opgaveakademiet bliver sat ud af drift, og når robotterne med deres kunstige intelligens kan formulere opgaver, som var de skrevet af mennesker, så er der jo ikke længere brug for skrivehjælp til fx korrekturlæsning, opgavesparring, moralsk støtte og perfekte bibliografier. Opgaveskrivning og andre skriveprocesser bliver derfor gnidningsfri, og ingen ender nogensinde i specialesumpen. Hurra! Når tiden er inde, må Opgaveakademiet vige pladsen for de højere magter. Kunstig intelligens er jo både kyndigt og gratis (indtil videre).
Her i Opgaveakademiet har vi derfor undersøgt sagen nærmere. Vi har testet ChatGPT og også læst andres robottekster. Vores konklusion er, at mange ChatGPT-tekster er rimelige, men der er dog alligevel fx faktuelle og grammatiske fejl, et præg af overfladiskhed og upræcise ordvalg samt en sprogtone præget af anglicisme i ordvalg og sætningsopbygning. Det lugter lidt forkert. Mange vil slet ikke bemærke det eller synes, at det er underligt, da vi er vant til, at man på dansk anvender mange engelske låneord, og at dansk kultur generelt er præget af den engelsksprogede.
ChatGPT og den dovne skribent er en dårlig cocktail
Nå, vi skrev jo i begyndelsen, at happy days are here to come, fordi vi nu slipper for opgaveskrivning og de anstrengelser, der følger med. Meeeen….
ChatGPT udformer oftest banale, overfladiske og til tider uklare tekstforslag, som ikke går i dybden med emnet. Du skal selvfølgelig fodre robotten med mange informationer og på den måde stille og roligt korrigere GPT’ens tekstforslag, så det går i den rigtige retning – men det er en laaaang og møjsommelig proces. Derfor vil en doven skribent muligvis ikke få det optimale ud af ChatGPT, da dens første tekstforslag sjældent er meget værd. Så hvis man kritikløst accepterer første ChatGPT-bud, vil man i sidste ende stå med et ringe produkt uden en eneste selvstændig tanke; en robottekst uden betydning.
ChatPGT-angst
Vi bad en ChatGPT om at skrive en analyse af Emil Aarestrups digt Angst fra 1838, og her er der et eksempel på en passage, ChatGPT’en spyttede ud:
Digtet åbner med en slående beskrivelse af den naturlige verden, hvor taleren betragter "mørke grantræer" og "bølgers monotone brusen." Denne indstilling etablerer en stemning af ensomhed og introspektion, der placerer taleren som en enlig skikkelse, der kæmper med dybe eksistentielle spørgsmål.
Og det er selvfølgelig noget sludder… Citaterne er som grebet ud af luften, og analysen giver kun lejlighedsvis mening.
Men vi gav ikke op, så vi prøvede igen med mere afgrænsende instruktioner. Efter flere omgange med nærmest tvangsfodring af hints til fx vanitassymbolik og forgængelighed samt en copypaste af digtet ind i chatten kom der følgende lettere overfladiske og ukorrekte passager:
Emil Aarestrups digt "Hold fastere omkring mig" er en medrivende udforskning af livets forgængelighed gennem kraftfulde billeder og en følelsesladet stemning. […] han opfordrer til at "holde fastere omkring" hinanden. Denne instruktion kan tolkes som en appel til at værdsætte det nuværende øjeblik og den kærlighed, der deles, da livet er flygtigt, og adskillelse er uundgåelig.
Selv når instruktionen er detaljereret og skærer alting ud i pap, er ChatGPT’ens bud fyldt med fejl og mangler, og det er her, man skal være på vagt, for hvis man ikke er klar over, at den genererede tekst er fyldt med fejl, så har man så at sige købt katten i sækken. Rådet fra Opgaveakademiet er derfor, at vi ikke skal hvile på ChatGPT’ens laurbær i forhold til vigtige opgavetekster, men selv yde den store indsats, det faktisk kræver at skrive noget, der basker.
Hermed en reminder om menneskelige relationers vigtighed og øjeblikkets flygtighed.
Angst
af Emil Aarestrup
Hold fastere omkring mig
Med dine runde Arme;
Hold fast, imens dit Hjerte
Endnu har Blod og Varme.
Om lidt, saa er vi skilt ad,
Som Bærrene paa Hækken;
Om lidt, er vi forsvundne,
Som Boblerne i Bækken.