Træn til eksamen

Forberedelse Forberedelse Forberedelse
Det er altid en god strategi, at du øver på den eksamensform, du står overfor. Du vil føle dig mere forberedt og rolig, hvis du har vænnet dig til formen og har fået en grundforståelse for typen af opgaver, som venter dig. Et godt tip er fx at finde gamle eksamensopgaver frem, og dem kan du sikkert finde på internettet, eller spørg en studiekammerat, om han/hun ligger inde med noget materiale. Når du bruger gamle opgaver i forberedelsesarbejdet, træner du din eksamenssanser og bliver bedre til at skabe overblik og brainstorme, og du lærer dermed eksamensformen og dig selv bedre at kende. Tab aldrig modet, og følg de tre gode råd her.
Et par gode råd til forberedelsen af eksamen:
1) Undersøg, hvordan opgaverne stilles og formuleres. Oftest følger eksamensopgaver den samme formel, og du skal lære at afkode den, så du ved præcis, hvad der spørges om, og hvordan du skal svare.
2) Få dig et overblik over opgavernes omfang, samt hvor svære opgaverne er. Når du har styr på det, så kan du begynde at lægge en tidsplan for eksamensarbejdet, så du cirka ved, hvor lang tid det kommer til at tage at svare på de forskellige opgavedele.
3) Træk vejret dybt og forhold dig i ro. Hvis der er spørgsmål, som du umiddelbart ikke kan svare på, så findes der garanteret en løsning. Oftest vil eksamensspørgsmål dække pensum, så derfor skal du skabe dig et overblik over dine grundbøger, og få styr på relevante begreber og termer. Derefter skal du overveje, hvordan du med din sunde fornuft kan ræsonnere dig frem til et svar.
Selvom det kan være en tidskrævende (og måske en anelse kedelig proces) at forberede sig til eksamen, vil det give dig ro i maven, og du sætter dig i stand til at arbejde under mentalt pres. Hvis du følger ovenstående råd, vil du lære meget om dig selv, herunder dit tempo, dit stressniveau og din mavefornemmelse.
Husk at holde pauser
Pauser er essentielle, da de hjælper din hjerne med at fungere optimalt. Du kan ikke læse eller skrive i flere timer i træk, fordi det simpelthen er for hårdt for din hjerne. En god regel derfor: Sæt et æggeur til 50 minutter. I den tid kan du læse eller skrive, og derefter holder du pause i cirka 10 minutter, hvor du fx kan strække benene, se lidt tv eller tage en kop kaffe. På den måde giver du din hjerne tid til at lagre al den viden, som du har tilegnet dig under eksamensarbejdet. Måske har pausen endda givet dig mere overblik og nye perspektiver i forhold til opgaven. Træk vejret, og husk at planlagte pauser er din bedste ven i en stresset arbejdssituation.
Multi-tasking har aldrig været en god idé
Din hjerne er ikke glad for at fokusere på for mange ting på en og samme tid, derfor er det bedst at tage en ting ad gangen, og hvis du pludselig får en god idé, så brug et par minutter på at skrive stikord ned og ‘tømme’ din hjerne.
Kilde: Søren Pape, Studieliv uden stress (2014).
