Gymnasieelever laver ofte en række klassiske fejl i deres Studieretningsprojekt (SRP), hvilket kan være problematisk, når studieretningsprojektet skal bedømmes. Det er vigtigt altid at huske: Det, der er dunkelt tænkt, er dunkelt skrevet. Det betyder i al sin korthed, at hvis du ikke har styr på dit SRP-emne og -indhold, fordi du ikke helt forstår det, er det vigtigt, at du, før du skriver, har fuldstændig styr på dine tanker, dit emne, din litteratur og din problemformulering.
Her er de hyppigste fejl – og hvordan du undgår dem:
1. Manglende rød tråd
Fejl: Projektet bliver for fragmenteret og usammenhængende, fordi eleven ikke tydeligt laver en sammenhæng mellem problemformulering, teori, analyse, diskussion og konklusion.
Løsning: Lav en klar problemformulering, og sørg for, at alt i opgaven fører tilbage til den. Brug en disposition for at sikre en logisk struktur.
2. For overfladisk analyse
Fejl: Elever beskriver kilder og teorier, men analyserer ikke objektet (fx en roman, en spillefilm, en dokumentarfilm, en statistik, laboratoriearbejde, en sonate m.m.) grundigt nok.
Løsning: Husk at gå i dybden! Brug analysemodeller, og argumentér for dine valg. Sæt dine analysefund i perspektiv.
3. Dårlig brug af kilder
Fejl: Elever har for få kilder eller forkerte kilder og bruger fx Wikipedia uden kritisk sans.
Løsning: Brug akademiske kilder, og vurdér deres troværdighed (fx via kildekritik). Skriv kildehenvisninger korrekt (fx APA, MLA, Harvard).
4. Manglende metodeafsnit
Fejl: Elever skriver ikke om, hvordan de arbejder med stoffet – især i samfundsfag og naturvidenskabelige fag.
Løsning: Forklar din metode! Bruger du fx kvantitativ eller kvalitativ analyse? Hvordan behandler du data? Bruger du fx nykritisk, biografisk eller feministisk læsning? Der er masser af metoder og modeller, der ligger derude og bare venter på at blive taget i brug.
5. For lidt faglig fordybelse
Fejl: Opgaven ligner en SRP, men er generelt for fagligt overfladisk og mangler sammenhæng og fordybelse.
Løsning: Brug fagenes teorier, metoder og begreber korrekt, og reflektér over deres anvendelighed og analyseresultater.
6. Dårlig sprogbrug og SRP-struktur
Fejl: Elever formulerer sig generelt uklart og upræcist. SRP’en har fx lange, uklare sætninger og manglende afsnitsinddeling, som gør opgaven svær at læse. Overskrifterne i SRP’en kan være for ukorrekte og intetsigende.
Løsning: Skriv præcist og klart. Brug tydelige overskrifter og underoverskrifter, og tjek altid din grammatik!
7. Svag konklusion
Fejl: Konklusionen bliver ofte en gentagelse af opgaven uden at besvare problemformuleringen.
Løsning: Lav en klar og præcis konklusion, der besvarer problemformuleringen og samler hovedafsnittenes hovedpointer.
8. Plagiat og sjusk: kilder
Fejl: Nogle glemmer at angive kilder korrekt eller kopierer for meget (=plagiat). Nogle elever sjusker med litteraturlisten, som ikke er bygget korrekt op og som måske ligefrem mangler kilder.
Løsning: Brug korrekte citater og kilder. Og lad være med at skrive direkte af fra kilder! Litteraturlisten kan fx genereres automatisk i Word.
Husk! Hvis du skal skrive en større skriftlig opgave på Gymnasiet eller anden ungdomsuddannelse, så vil Opgaveakademiet gerne hjælpe dig med vores vejledning. Kontakt os i dag!
